August 18, 2023

A fogyasztás súlyosabb mellékhatásai közé tartozik

healthblog

A fogyasztás súlyosabb mellékhatásai közé tartozik

Például egy 29, kezelésre rezisztens súlyos depresszióban szenvedő beteg vizsgálata egyetlen adag ayahuascát vagy placebót kapott. A fogyasztást követő első napon az ayahuasca főzetet fogyasztó csoport szignifikánsan alacsonyabb pontszámot ért el a depresszióteszteken, mint a placebo csoport. Hét nappal a főzet elfogyasztása után azonban a placebocsoport visszatért a korábbi depressziós szintre. Ezzel szemben az ayahuasca csoport még mindig szignifikánsan alacsonyabb depressziót mutatott.

Az embereken és állatokon 1990 és 2015 között végzett előzetes tanulmányok összehasonlítása azt mutatta, hogy az ayahuasca előnyös a kezelésre rezisztens depresszióban, szorongásban és más anyagfüggő betegségekben szenvedők számára. Az ayahuasca mellett a pszilocibin és a lizergsav-dietilamid (LSD) is szerepel az animale-me-gummies-official tulajdonságokban, amelyek jótékony hatásúak.

Segíthet a függőség kezelésében

A függőség krónikus és progresszív kiújuló agyi betegség, amint azt az Amerikai Pszichiátriai Társaság Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve (DSM-5) ismerteti. Bár a függőségre nincs ismert gyógymód, de méregtelenítő és rehabilitációs programokkal sikeresen kezelhető. Egyesek az ayahuascát tekinthetik lehetőségnek, ha a hagyományosabb módszerek nem jártak sikerrel. Ezt azonban nem szabad életképes orvosi kezelésnek tekinteni a különféle ismeretlen hatások miatt, amelyeket személyenként okozhat.

"Nem számít, mitől függ az ember – legyen az evés, vásárlás, szex vagy kábítószer -, minden függő személy mély fájdalmat rejt magában, amivel lehet, hogy nem érintkezik. A növény eltávolítja a saját maga által létrehozott akadályokat, hogy eljusson hozzájuk. érintkezésbe kerülsz a fájdalom forrásával, hogy rájöjj, mi elől menekültél egész életedben."

Máté Gábor orvos, ayahuasca szakértő és szerző

Egy 8629 résztvevő részvételével végzett vizsgálat – akiknek némelyiknek kórtörténetében szenvedtek kábítószer-visszaélési rendellenességeket, és néhányan nem –, akik természetes környezetben fogyasztottak ayahuascát, arra a következtetésre jutottak (saját bevallásuk szerint), hogy alacsonyabb alkohol- és kábítószer-fogyasztást tapasztaltak.

Az ayahuasca mellékhatásai

Fontos tudni, hogy egy tipikus DMT hallucinogén élmény általában csak körülbelül 30-45 percig tart. A MAOI-val (monoamin oxidáz inhibitorok) azonban egy ayahuasca utazás és a megváltozott valóság állapota négy és hat óra között is eltarthat. Néhány mellékhatás:

  • Hányinger és hányás (fogyasztás által kiváltott);
  • Hasmenés;
  • eufória érzése;
  • intenzív vizuális és hallási hallucinációk;
  • Szorongás és félelem;
  • Fokozott vérnyomás és pulzusszám;
  • Megnövekedett testhőmérséklet.

A főzet különböző módon befolyásolhatja az egyéneket, számos tényezőtől függően, például a nemtől, a súlytól és a növény adagjától. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy egyes gyógyszerek az ayahuasca fogyasztása után is erősebb hatást válthatnak ki.

Kerülendő anyagok az ayahuasca fogyasztása előtt

Az ayahuasca szertartás előtt és alatt kerülendő anyagok és gyógyszerek a következők:

  • Vérnyomás elleni gyógyszerek;
  • Étvágycsökkentők;
  • Légzőszerek;
  • antihisztaminok;
  • Központi idegrendszert gátló szerek;
  • értágítók;
  • antipszichotikumok;
  • Barbiturátok;
  • Alkohol.

Az ayahuasca törvényszerűségei

Míg a DMT az Egyesült Államokban az 1. ütemterv szerinti gyógyszer, a növények legálisan megvásárolhatók. Ez azonban illegálissá válik, ha a növényekből Ayahuasca italt főznek – kombinálva ezzel a DMT-t. Vannak olyan helyszínek az Egyesült Államokban – és más országokban –, ahol még mindig illegális, de dekriminalizálták. A biztonság kedvéért, ha legálisan szeretné birtokolni és főzni a főzetet, el kell mennie olyan közép- és dél-amerikai országokba, mint Mexikó, Brazília, Ecuador, Peru, Bolívia vagy Kolumbia, ahol természetesen nő.

Miért isznak az emberek ayahuascát?

Sokan megkérdőjelezik, hogy érdemes-e inni a hallucinogén italt a számos káros egészségügyi reakció miatt. Ha azonban az ayahuascát rituális keretek között fogyasztják, és egy tapasztalt személy főzi, az egy tisztító vagy spirituális utazás részének tekinthető, amely az egészség és az általános jólét felé vezet. Míg a mellékhatások gyakran okoznak nemkívánatos reakciókat, sokan úgy érzik, hogy az élmény utáni eredményekért megéri. Azonban még ha mindent jól csinál is, nincs garancia arra, hogy sikeres lesz.

Ha úgy dönt, hogy belekezd egy ayahuasca rituáléba, fontos, hogy minden megfelelő lépést megtegyen annak érdekében, hogy növelje esélyét az egészséges élményre. Ez magában foglalja bizonyos gyógyszerek elkerülését, az ital elkészítését egy képzett szakemberrel, és ha lehetséges, gondoskodni kell a képzett egészségügyi személyzet rendelkezésre állásáról.

Étrendünkben számos olyan tápanyag található, amelyek bár furcsának tűnnek, kívül-belül csodákat tehetnek szervezetünkkel. Egy különleges (és csípős) összetevő, amelyet mindenkinek fel kell vennie a listájára, a nyers fokhagyma.

A legfontosabb elvitelek:
  • Bár bármilyen fokhagyma fogyasztása jótékony hatással van az étrendre, a nyers fokhagyma nyújtja a legtöbb egészségügyi előnyt.
  • Az allicin, a fokhagyma egyik fő összetevője, felelős az immunitás javításáért, a vércukorszint stabilizálásáért, a szív és az agy egészségének támogatásáért.
  • A fokhagymának nincs konkrét napi adagja, de a növényi táplálék túlzott fogyasztása emésztési kellemetlenségeket és egyéb mellékhatásokat okozhat.

Általában sütés, párolás vagy pirítás után eszünk fokhagymát, de a nyers fokhagyma önmagában is jótékony hatással van az egészségre, ezért többet kellene használni.

Főtt vs nyers fokhagyma – melyik a jobb?

Míg a főtt és a nyers fokhagyma tudományosan alátámasztott előnyei vannak, a nyers fokhagyma zúzása, aprítása és rágása során az alliináz enzim aktiválódik, és allicin szabadul fel.

Az allicin a nyers fokhagyma elsődleges bioaktív vegyülete, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és köztudottan javítja a szív egészségét. A fokhagyma hővel főzésekor minden létfontosságú enzim elpusztul, beleértve az allicint is.

Bár a fokhagyma főzve sok jótékony hatást veszít, ennek ellenére gyulladáscsökkentő hatása van. Így bizonyítva, hogy a fokhagyma nyersen tálalva kínálja a legtöbb előnyt.

A nyers fokhagyma egészségügyi előnyei:

A nyers fokhagyma napi fogyasztása számos pozitív egészségügyi előnnyel jár az egész szervezetben.

Az immunrendszer támogatása

A nyers fokhagyma fogyasztása megőrizheti egészségét és erősségét azáltal, hogy erősíti immunitását (különösen a megfázás és az influenza elleni küzdelem képességét), miközben csökkenti a gyulladást a szervezetben. Például egy 12 hetes vizsgálatban 146 résztvevő azt találta, hogy a napi fokhagyma-kiegészítés 63%-kal csökkentette a megfázások számát a placebóhoz képest. Ez az erőteljes növényi táplálék tele van tápanyagokkal, beleértve a C-, B1- és B6-vitamint, amelyek nélkülözhetetlenek az immunitás erősítéséhez, valamint mangánt, káliumot és szelént. Ezenkívül olyan kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, mint az allicin, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében.

Alacsonyabb éhomi glükózszint

Ha csökkenteni szeretné a glükózszintjét, próbáljon fokhagymát szórni az ételébe. Gazdag antioxidáns tartalmának és az allicin vegyületnek köszönhetően a nyers fokhagyma segíthet csökkenteni a homocisztein szintet, ami csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát egyaránt.

Kilenc különböző kontrollos vizsgálatban 768 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg vett részt napi fokhagyma- (allicin)-kiegészítő adagban, amely 0,05-1,5 g volt. Ez a specifikus fokhagymadózis már egy-két héten belül jelentős csökkenést mutatott az éhomi vércukorszintben.

A szív egészségének támogatása

Úgy gondolják, hogy az allicin, a fokhagyma fő hatóanyaga elsősorban a fokhagyma vérnyomáscsökkentő tulajdonságaiért felelős. Ezenkívül kimutatták, hogy fokozza a nitrogén-monoxid-termelést, ami segít feloldani az artériák blokkolását és csökkenti a vérnyomást.

12 vizsgálat és 553 magas vérnyomásos résztvevő elemzése során a kutatók azt találták, hogy a fokhagyma átlagosan 8,3±1,9 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés vérnyomást (SBP), és 5,5±1,9 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást (DBP, n=8 vizsgálat, n=374 alany) (hasonlóan a ma forgalomban lévő standard vérnyomáscsökkentő gyógyszerekhez). Ezenkívül ez a vérnyomáscsökkenés a potenciálisan kardiovaszkuláris eseményekben szenvedő egyének 16-40%-os csökkenésével járt.

Az agy egészségének védelme

Az S-allil-ciszteinekről (SAC), amelyek a fokhagyma bioaktív és biológiailag hozzáférhető komponensei, számos in vitro vizsgálat kimutatta, hogy megvédi az idegsejteket a béta-amiloid (A) toxicitással és apoptózissal szemben. Ez segít bizonyos betegségek elleni védekezésben, például csökkenti a demencia (beleértve a vaszkuláris demenciát) és az Alzheimer-kór kockázatát.

Mennyi nyers fokhagymát kell enni?

A fokhagyma hozzáadható számos nyers ételhez, például guacamole-hoz, salátákhoz, pirítóshoz, és még főtt ételek, például tészták tetejére is. Nincs meghatározott fokhagyma-adagolás, amit naponta megehetsz vagy nem. Ennek ellenére általában napi 4 g (egy-két gerezd) nyers fokhagyma fogyasztása javasolt felnőtteknek, de a fokhagyma bármilyen fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár. Napi egy-két szegfűszegnél több fogyasztása azonban egyes egyéneknél testszagot és rossz leheletet okozhat.

A fokhagyma fogyasztásának mellékhatásai

Összességében elmondható, hogy a nyers fokhagyma (vagy bármilyen fokhagyma) rendszeres fogyasztása teljesen biztonságos, de azok, akik túlzott mennyiségben fogyasztanak, káros mellékhatásokat tapasztalhatnak. Néhány kevésbé súlyos mellékhatás a gyomorégés, a hasmenés, a rossz lehelet és a testszag (ezek a mellékhatások rosszabbak lehetnek azok számára, akik nyers fokhagymát fogyasztanak).

A fogyasztás súlyosabb mellékhatásai közé tartozik:

  • Fokozott vérzésveszély. A nyers fokhagyma túlevésének egyik súlyosabb mellékhatása, hogy növelheti a vérzés kockázatát. Az antikoagulánsokat vagy más vérhígítókat szedő egyéneknek biztonsági okokból tudatában kell lenniük ennek a mellékhatásnak.
  • Emésztési problémák. A fokhagyma sok fruktánt tartalmaz, egy szénhidrátot, amely egyes egyéneknél gázképződést, puffadást és gyomorfájdalmat okozhat. Az emésztőrendszert is irritálhatja. Ez növelheti a vérzés kockázatát is, mivel megakadályozza a vérrögképződést a szervezetben. Ha ez megtörténik, próbáljon meg főtt fokhagymára váltani, ahelyett, hogy nyersen fogyasztana. Ez segíthet enyhíteni néhány káros emésztési mellékhatást, beleértve a gyomorégést vagy a savas refluxot.

Akár nyers, akár párolt, pörkölt vagy porított fokhagymát eszel, elképesztő hasznot fog húzni a növényből.

Contents

© Copyright 2021 by Get Smart Retirement Group| Design by Fitser